Inainte de marea sarbatoare a Inaltarii Sfintei Cruci, ne-am gandit ca pot fi utile cateva invataturi despre Sfanta Cruce, raspunzand la urmatoarele intrebari:
Ce este Sfanta Cruce?
Sfanta Cruce este Crucea pe care a fost rastignit Domnul Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos prin care s-au rascumparat pacatele intregului neam omenesc de la Adam si pana la sfarsitul veacurilor. De aceea Crucea este numita si “de Viata facatoare”, pentru ca prin ea am fost izbaviti de moartea cea vesnica, a pacatului si de iad.
De cand folosesc crestinii semnul Sfintei Cruci?
Din timpul Apostolilor.
In ce chip cinsteste Biserica Sfanta Cruce?
Biserica cinsteste Sfanta Cruce prin folosirea ei la fiecare sfanta slujba si la fiecare rugaciune inauntrul sau in afara bisericii; prin inchinarea a doua zile din saptamana praznuirii Sfintei Cruci, miercuri si vineri, cand avem citiri si cantari despre Rastignirea si patimile lui Hristos si despre sensul acestor patimi – ca sa nu le uitam.
De asemenea, Sfintei Cruci i-au fost dedicate trei zile de praznuire peste an: doua cu data fixa – 1 august, Scoaterea Sfintei Cruci, si 14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci, si una cu data variabila – a treia Duminica din Postul Mare, cand se face amintire de Patimile si Crucea lui Hristos.
Totodata, ca orice Praznic imparatesc (vom vorbi mai pe larg intr-un post viitor), sarbatoarea de maine are o InaintePraznuire (13 septembrie) si o Odovanie (21 septembrie).
De ce cinstim noi si de ce ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci?
Pe de o parte, pentru a nu uita de faptul ca mantuirea vesnica o primim prin Crucea si Patimirile lui Hristos. In acelasi timp, este un mod de a ne marturisi credinta si pe Hristos: dator este orice crestin adevarat sa se inchine cand trece pe langa o biserica, o troita, un sfant altar ortodox. Pe de alta parte, Sfanta Cruce ne-a fost lasata de Dumnezeu si ca arma impotriva potrivnicului vrajmas: ne facem Cruce ori de cate ori suntem intr-o primejdie, la o rascruce, la un impas, seara la culcare si dimineata la trezire, “ne insemnam trupul si bucatele si nu se apropie de noi raul”, stiind ca Sfanta Cruce e “pazitoare a toata lumea”, cum spune o cantare bisericeasca.
Surse pentru acest articol:
Sfantul Nicolae Velimirovici, Credinta sfintilor – Catehismul Bisericii Ortodoxe, Editura Sophia si Biserica Ortodoxa, Bucuresti, 2004.
Proloagele pe luna septembrie, Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova.
Predica Parintelui Nichita Pascanu la Duminica de dupa Inaltarea Sfintei Cruci (16 septembrie 2007)
RECOMANDARI:
http://www.razbointrucuvant.ro/2008/09/12/intre-crucea-realitatii-si-bucuriile-straine-ale-inchipuirii/
http://www.razbointrucuvant.ro/2008/09/03/sfantul-prooroc-moise-si-dumnezeul-imposibilului/#comment-10467 cititi neaparat
http://www.razbointrucuvant.ro/2008/09/12/crucea-care-odihneste/
Lasă un răspuns